SAĞLIK İÇİN GEREKLİ

Polifenol

Polifenoller, her molekülde birden fazla fenol grubunun bulunduğu birleşiklerdir. Polifenoller genelde bitkilerde bulunur ve bitkilerin renklenmelerinden, örneğin sonbahardaki yaprak renklerinden sorumludurlar. Polifenoller antioksidan olarak insan vücudunda çeşitli nedenlerle oluşmuş serbest radikalleri kararlı hale getirme kabiliyetine sahiptirler. Çeşitli reaktif oksijen türlerini hücrelerden uzaklaştırarak metabolizmayı zinde tutarlar. Düzenli tüketildiğinde kanser, kalp ve damar hastalıkları ve sinir sistemindeki arızalar dahi birçok kronik hastalığa yakalanma riskini azaltmaktadır. Polifenollerin kanser oluşumunu ve tümör gelişimini engellediğiyle ilgili kanıtlar bulunmaktadır. Polifenoller reaktif unsurlara, kanserli ve mutasyona uğramış hücrelere müdahale edebilmekte, hücre çoğalışını denetleyen ana proteinlerin harekete geçmesini sağlayabilmekte ve kansere bağlı bir takım genlerin ortaya çıkışının önünü kesebilmektedir. Bu konular ile ilgili olarak önemli kurumlar tarafından yapılmış oldukça fazla araştırmaya artık internet üzerinden de ulaşmak mümkündür. Zeytinin ürettiği polifenoller de onun uzun yıllar yaşamasının en büyük garantisidir.